ENQA Tarafından YÖKAK’a Yapılan 2024 Yılı Değerlendirme Saha Ziyareti Tamamlandı
- Tarih 17 Ekim 2024
ENQA Tarafından YÖKAK’a Yapılan 2024 Yılı Değerlendirme Saha Ziyareti Tamamlandı
Avrupa Yükseköğretimde Kalite Ajansları Birliği (ENQA) tarafından Yükseköğretim Kalite Kurulu’na (YÖKAK) yapılan 2024 yılı Değerlendirme Saha Ziyareti, 15-17 Ekim 2024 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
YÖKAK’ta gerçekleştirilen saha ziyaretinde ENQA değerlendirme panelinden Prof. Melita Kovacevic (Hırvatistan), Ieva Vaiciukevičienė (Litvanya), Susan Frances Hackett (İrlanda) ve Topias Tolonen-Weckström (İsveç) yer aldı. ENQA değerlendirme paneli, üç gün süren saha ziyareti sürecinde YÖKAK’ın iç ve dış paydaşlarından oluşan odak gruplar ile görüşmeler gerçekleştirdi. Saha ziyareti, YÖKAK’ın Avrupa Yükseköğretim Alanında Kalite Güvencesi Standart ve Yönergeleri’ne (ESG) uyumunun da değerlendirilmesi açısından önem taşıyor.
YÖKAK’ın daha önce ENQA’ya yapmış olduğu tam üyelik başvurusu 28 Nisan 2020 tarihli ENQA Kurulunca kabul edilmiş ve bunun sonucunda YÖKAK’ın 5 yıllık tam üyeliği onaylanmıştı. ENQA kaydının ve Avrupa Yükseköğretim Kalite Güvencesi Tescil Kuruluşu (EQAR) tescilinin yenilenmesi amacıyla gerçekleştirilen saha ziyaretinin verimli geçtiğini dile getiren YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, “Saha ziyareti kapsamında ülkemizi temsil eden Kurul çalışanlarımıza ve Kurul üyelerimize, rektörlerimize, değerlendiricilerimize, Kalite Elçisi öğrencilerimize ve süreçlerimize katkı sağlayan tüm dış paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Avrupa’da yükseköğretim kalite güvencesi faaliyetlerinin eşgüdümünden sorumlu çatı kuruluş olan ENQA, yükseköğretimde kalite güvencesi alanında Avrupa iş birliğini teşvik ederek iyi uygulamaları geliştirmek, paylaşmak ve Avrupa kalite güvencesi boyutunu geliştirmek için bilgi ve uzmanlığını üyeleri ve paydaşları arasında yaygınlaştırarak katkıda bulunmayı amaçlıyor.
EQAR tescilinin yenilenmesi ise Türkiye’de yükseköğretimde kalite güvencesinden sorumlu resmi kuruluş YÖKAK’ın yükseköğretim kurumlarına yönelik gerçekleştirdiği kurumsal dış değerlendirme ve kurumsal akreditasyon faaliyetlerine ilişkin raporların aynı zamanda EQAR veri tabanında (DEQAR) da yayımlanmaya devam etmesi anlamına geliyor. EQAR Tescili ile aynı zamanda Bologna süreç uygulama raporlarında Türk Yükseköğretim Sisteminde dış kalite güvence sisteminin gelişim aşaması uyum göstergelerinin en yüksek düzeyine çıkması sağlanıyor.