
Ara Değerlendirme Programı Kapsamında 2025 Yılı Saha Hazırlık Eğitimi Gerçekleştirildi
- Tarih 27 Mart 2025
Ara Değerlendirme Programı Kapsamında 2025 Yılı Saha Hazırlık Eğitimi Gerçekleştirildi
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından “Ara Değerlendirme Programı 2025 Yılı Saha Hazırlık Eğitimi” düzenlendi.
Çevrim içi platformda 27 Mart 2025 tarihinde gerçekleştirilen eğitime yükseköğretim kurumlarından ara değerlendirme programı kapsamında görev alan 300’e yakın değerlendirici katıldı.
YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, eğitimin açılışında bir konuşma yaptı. 2025 yılı ara değerlendirme programı kapsamında daha önce tam akreditasyon alan 5, koşullu akreditasyon alan 27 üniversite olmak üzere toplam 32 yükseköğretim kurumunun değerlendirmesinin yapılacağı bilgisini veren Başkan Prof. Dr. Kocabıçak, ara değerlendirme sürecinin takvimi ve nasıl işleyeceği hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
YÖKAK tarafından yükseköğretimde kalite güvencesi alanında sürdürülen dijitalleşme çalışmaları kapsamında değerlendirici sisteminde yapılan bazı yeni uygulamalar hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Kocabıçak, son yıllarda kurumsal akreditasyonun öneminin oldukça arttığına dikkat çekti. Kurumsal akreditasyonun yükseköğretim kurumlarına Türkiye’de ve dünyada denklik, tanınırlık ve görünürlük açısından büyük avantajlar getirdiğini aktaran Prof. Dr. Ümit Kocabıçak, “Değerlendirme sonucunda raporlar oluşturulurken üniversitelerin çok iyi tanınması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Kurumsal akreditasyona sahip olan üniversite sayısının 104’e ulaştığını belirten Başkan Kocabıçak, 2027 yılına kadar tüm üniversitelerin akreditasyon sürecini tamamlamak istediklerini, yapılan bu değerlendirmelerin de üniversitelerin nitelik olarak gelişmesine büyük katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
Açılış konuşmasının ardından YÖKAK Uzmanı Prof. Dr. Yunus Nadi Yüksek, YÖKAK Dış Değerlendirme Kılavuzu (Sürüm 3.2) ve Ara Değerlendirme Programı konularında bir bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Yüksek, katılımcılara YÖKAK’ın faaliyet alanları, dereceli değerlendirme anahtarı, yeni kılavuz ve yapılan değişiklikler gibi konularda ayrıntılı bilgiler verdi.
Eğitimin devamında söz alan YÖKAK Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Sibel Orhan Yıldız, “Değerlendiriciler İçin Yol Haritası” başlıklı bir sunum yaptı. Dr. Öğr. Üyesi Sibel Orhan Yıldız, sunumunda değerlendirme takımının nitelikleri, değerlendirme sürecinde roller ve sorumluluklar, ziyaret süreci, ekip içi iletişim ilkeleri ve YÖKAK’ın beklentileri gibi konulara yer verdi.
YÖKAK Uzmanı Öğr. Gör. Dr. Resul Telli de “Rapor Yazımı Süreci ve Tutarlılık” konularında katılımcılara bilgiler aktardı. Dr. Resul Telli, sunumunda katılımcılara ara değerlendirme raporu, ön değerlendirme, tutarlılık çalışmaları ve olgunluk düzeylerine göre yazım önerileri konularını ayrıntılı olarak açıkladı.
YÖKAK Uzmanı Arş. Gör. Sena Çatal ise “Örnek Ölçüt Değerlendirme” başlığı altında etkileşimli bir sunum gerçekleştirdi. Etkinlikte katılımcılara örnek bir değerlendirme raporundan kesitler verilerek, hazırlanan soruların uygun seçeneklerle yanıtlanması istendi.
Sabah ve öğleden sonra şeklinde iki oturum olarak yapılan eğitim, soru-cevap bölümü ve katılımcılara yönelik memnuniyet anketi uygulaması ile sona erdi.
Etiket:Ara Değerlendirme, Eğitim, saha hazırlık eğitimi